Afgelopen activiteiten

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Afgelopen activiteiten - overzicht

  1. Op
    13 mrt
    # 6979

    Sp(r)aakmakende verhalen. Een wereldreiziger vertelt. Gregory Lewyllie

    Reizen met een blik van een kind en zich alleen laten leiden door zijn zintuigen: dat is wat wereldreiziger en fietser Grégory Lewyllie deed op zijn bijna twee jaar durende fietstocht door Azië. Hij vertelt er jullie graag alles over.

    Grégory vult de avond met een beeldverslag van een fietsreis met een zelfgemaakte solar bamboe fiets aangedreven op zonne-energie.

    De professioneel gemonteerde beeldreportage werpt een indringende blik op diverse landen en culturen. De ingrediënten zijn een cocktail van verhalende, vaak poëtische teksten, op smaak gebracht met muziek en afgewerkt met schitterende beelden. Een aanrader voor een fietsliefhebber! Een must voor elke reisliefhebber! 

    1 sessie
    Meer informatie
  2. Op
    11 feb
    # 6860

    Gegidst bezoek aan Train World ( Spoorwegmuseum in Schaarbeek)

    Spoorwegmuseum, Museum of galerij, Pr. Elisabethplein 5, Schaarbeek (Brussel)

    Op zondag 11 februari 2024 verzamelen we samen op het Martelarenplein te Leuven (voor het station NMBS) om 12u45. We nemen de trein naar Schaarbeek om 13u11 zodat we rond 14u aan het bezoek kunnen beginnen. De rondleiding duurt ongeveer 2 uren.

    Na het bezoek sluiten we af met een drankje en nemen we de trein terug Leuven.

    Geschiedenis & Erfgoed 1 sessie Nederlands | A1/A2 basisgebruiker
    Gegidst bezoek aan Train World ( Spoorwegmuseum in Schaarbeek)
    Meer informatie
  3. Op
    21 jan
    inBierbeek 
    # 6616

    Toast literair met Tom De Cock en de Jp & de Plakband

    Literair ontbijt met Tom De Cock.

    Muzikaal intermezzo door JP&de Plakband

    1 sessie Activiteit Cultuurregio Oost-Brabant
    Toast literair met Tom De Cock en de Jp & de Plakband
    Meer informatie
  4. Op
    20 dec
    inbierbeek 
    # 6470

    U zijt Wellekome, kerstconcert met het koor Cantamici .o.l.v. Jan Convents

    Samen zingen, luisteren, genieten...

    en geen kerst zonder 'Stille nacht, heilige nacht" tijdens ons koorconcert 'U Zijt Wellekome'.

    1 sessie Rolstoeltoegankelijk Activiteit Concert
    U zijt Wellekome, kerstconcert met het koor Cantamici .o.l.v. Jan Convents
    Meer informatie
  5. Op
    15 nov
    inBierbeek 
    # 5513

    De Boerenkrijg: geschiedenis van een kwijnende historische herinnering

    Hans Cools geeft een kort feitenrelaas van de Boerenkrijg tegen de achtergrond van Franse expansie in het revolutietijdvak. Hij belicht de plaats van de opstand in het collectief geheugen als een episode die bijdroeg tot de Vlaamse emancipatie.

    Cursus academie op woensdagen 15 en 22 november van 14u tot 16u

    Geschiedenis & Erfgoed Cursus 2 sessies Activiteit
    Meer informatie
  6. Op
    08 nov
    inBierbeek 
    # 5916

    Liever de kogel of de guillotine?

    De Boerenkrijg was een korte opstand in 1798 tegen het Franse gezag in de Zuidelijke Nederlanden. Hoewel het een zware nederlaag werd, nam de revolte in de traditionele geschiedschrijving mythische proporties aan: de Boerenkrijg werd geromantiseerd als een belangrijke gebeurtenis in de Belgische natievorming en vervolgens in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.

    Geschiedenis & Erfgoed 1 sessie Basiscursus Rolstoeltoegankelijk
    Meer informatie
  7. Op
    29 sep
    inbierbeek 
    # 5712

    Davidsfonds (b)ruist Ledenfeest

    Davidsfonds Bierbeek heet u, leden, vrienden en sympathisanten welkom op deze avond.

    Voorstelling jaarprogramma.

    Muzikaal intermezzo.

    Boekvoorstelling van plaatselijke schrijfster.

    Met een hapje en een natje.

    Ontspanning & Ontmoeten 1 sessie Nederlands | A1/A2 basisgebruiker Activiteit
    Davidsfonds (b)ruist Ledenfeest
    Meer informatie
  8. Op
    27 apr
    inBierbeek 
    # 3951

    “Jenseits von Belgien” (“Aan de andere kant van België”)

    België is een zakdoek groot en toch is het water tussen Duitstalig België en Vlaanderen diep. De media brengen grote koppen over de kloof tussen Vlaanderen en (Franstalig) Wallonië, over Duitstalig België zelden een woord. Over dat laatste is er nochtans veel te vertellen. Het verhaal van de Duitstalige Belgen is onvermoed fascinerend. Ontdek hoe zich daar al een geglobaliseerde economie vormde toen Vlaamse havens nog in de steigers stonden. Verneem hoe telefoondraden op het nippertje verhinderden dat het noorden van de streek de eerste Esperantostaat in de wereld zou worden. Beluister hoe een omvallende ladder tot een bloedbad leidde en de VS ook zwarte GI-soldaten herdenkt dankzij een bescheiden gedenkplaats in een Duitstalig speldenkopdorpje. Zie hoe een oude spoorlijn ook vandaag voor een unieke situatie in Europa zorgt. De Vennbahn is een oude industriële spoorlijn omgetoverd tot groen fietspad door de Ardennen.

    Maak kennis met figuren en gebeurtenissen waaraan België en Duitsland liever niet herinnerd worden.

    De heer Peinen zal zeker uitgebreid vertellen over de geschiedenis van de zinkmijn Vieille-Montagne  in Kelmis, vermoedelijk waren de Romeinen hier al actief. De mijn wordt beschouwd als één der rijkste van Europa.

                                                                                                                                       

     

    Een boeiende lezing over een adembenemend  stukje België met een rijke en opmerkelijke geschiedenis. Een goede voorbereiding op onze daguitstap naar Eupen en Kelmis op donderdag 4 mei.

    Tim Peinen zegt over zichzelf: ‘Ik ben historicus, noch reisleider. De lezing is dus geen historische reis of een toeristische trip; mijn verhaal wil wat van beide zijn. Door mijn vertrouwdheid met de streek en haar bevolking wil ik ook een blikopener bieden: wie zijn de Duitstalige Belgen vandaag? Wat doen ze? Hoe kijken ze naar zichzelf, naar België, naar de wereld? ‘

    Laat u bekoren en kom luisteren naar Tim Peinen.

    Geschiedenis & Erfgoed Avondcursus Lezing 1 sessie
    “Jenseits von Belgien” (“Aan de andere kant van België”)
    Meer informatie
  9. Op
    08 mrt
    inBierbeek 
    # 3713

    "De Europese 'Green Deal', klimaatbeleid, en de oorlog in Oekraïne"

    Zoals je wellicht weet, hebben we in Bierbeek een top-klimaatexpert in onze rangen, namelijk Jos Delbeke. Tot 2018 was hij directeur- generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie. Vandaag doceert hij over zijn beleidservaring in Firenze en Leuven.

    Jos Delbeke nam deel aan de ’klimaattop’ in Sharm-El-Sjeik in Egypte eind vorig jaar. Hij zal zijn ervaring en visie delen over hoe het met het klimaat gesteld is en wat al dan niet gebeurt om een verdere opwarming van de planeet tegen te gaan. Hij zal dit plaatsen in de context van de Europese ‘ Green Deal’ gelanceerd door Ursula von der Leyen en Frans Timmermans. En natuurlijk ook tegen de achtergrond van de nervositeit op de energiemarkten veroorzaakt door de oorlog in Ukraine.

    We hoeven je niet te zeggen dat “ klimaatpolitiek’ één van de grote beleidsthema’s wordt van de komende decennia. Niet min dus…. Bijgevolg: niet te missen, een kan om te luisteren naar informatie uit eerste hand. Als aanwezige krijg je de kans om jouw vragen te stellen.

    Technologie Mens & Maatschappij Lezing 1 sessie
    "De Europese 'Green Deal', klimaatbeleid, en de oorlog in Oekraïne"
    Meer informatie
  10. Op
    16 feb
    inBierbeek 
    # 3712

    "Intensieve geneeskunde, menselijkheid in een hoogtechnologische omgeving" spreker Prof Geert Meyfroidt

    Opname op intensive care, je wilt het niet meemaken, want meestal is dit na een ernstig ongeval, na een langdurige, risicovolle operatie of bij het plots optreden of verslechteren van een ernstige ziekte. Wat doet dit met een mens?

    Het werk op intensive care kent ook een bijzonder contrast tussen menselijkheid enerzijds en technologie anderzijds.

    De zorg en de technologie op intensive care kunnen zwaar doorwegen op de intensivist, de zorgverleners, de verpleegkundigen. Enerzijds zijn er de medische beslissingen aan de hand van labowaarden en parameters die voortdurend op het scherm weergegeven worden, de constante piepgeluiden… . Anderzijds de verantwoordelijkheid, stress en emotionele uitputting. Wat doet dit met hen?

    In deze lezing worden de mogelijkheden en beperkingen van intensieve geneeskunde besproken. Tegelijk is het belangrijk om te benadrukken dat intensieve geneeskunde niet zozeer draait om technologie alleen, maar in de eerste plaats om de expertise en de menselijkheid van de zorgverleners die er werken.

    Geert Meyfroidt is hoogleraar geneeskunde aan de KU Leuven en werkt als intensivist in de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Naast zijn klinisch werk doet hij voornamelijk onderzoek naar de behandeling van hersentrauma en andere acute levensbedreigende hersenaandoeningen in intensive care. Hij was voorzitter van de Belgische Vereniging voor Intensieve Geneeskunde tijdens de coronacrisis, en verscheen geregeld op televisie om te spreken over de situatie op intensieve zorg.

     

    Mens & Maatschappij Wetenschap & techniek Lezing 1 sessie
    Meer informatie