Locatie van “Jenseits von Belgien” (“Aan de andere kant van België”)

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

27 apr
Bierbeek - CC 't Stichelke

“Jenseits von Belgien” (“Aan de andere kant van België”)

België is een zakdoek groot en toch is het water tussen Duitstalig België en Vlaanderen diep. De media brengen grote koppen over de kloof tussen Vlaanderen en (Franstalig) Wallonië, over Duitstalig België zelden een woord. Over dat laatste is er nochtans veel te vertellen. Het verhaal van de Duitstalige Belgen is onvermoed fascinerend. Ontdek hoe zich daar al een geglobaliseerde economie vormde toen Vlaamse havens nog in de steigers stonden. Verneem hoe telefoondraden op het nippertje verhinderden dat het noorden van de streek de eerste Esperantostaat in de wereld zou worden. Beluister hoe een omvallende ladder tot een bloedbad leidde en de VS ook zwarte GI-soldaten herdenkt dankzij een bescheiden gedenkplaats in een Duitstalig speldenkopdorpje. Zie hoe een oude spoorlijn ook vandaag voor een unieke situatie in Europa zorgt. De Vennbahn is een oude industriële spoorlijn omgetoverd tot groen fietspad door de Ardennen.

Maak kennis met figuren en gebeurtenissen waaraan België en Duitsland liever niet herinnerd worden.

De heer Peinen zal zeker uitgebreid vertellen over de geschiedenis van de zinkmijn Vieille-Montagne  in Kelmis, vermoedelijk waren de Romeinen hier al actief. De mijn wordt beschouwd als één der rijkste van Europa.

                                                                                                                                   

 

Een boeiende lezing over een adembenemend  stukje België met een rijke en opmerkelijke geschiedenis. Een goede voorbereiding op onze daguitstap naar Eupen en Kelmis op donderdag 4 mei.

Tim Peinen zegt over zichzelf: ‘Ik ben historicus, noch reisleider. De lezing is dus geen historische reis of een toeristische trip; mijn verhaal wil wat van beide zijn. Door mijn vertrouwdheid met de streek en haar bevolking wil ik ook een blikopener bieden: wie zijn de Duitstalige Belgen vandaag? Wat doen ze? Hoe kijken ze naar zichzelf, naar België, naar de wereld? ‘

Laat u bekoren en kom luisteren naar Tim Peinen.

donderdag 27 april 2023 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Bierbeek - CC 't Stichelke

Kerkstraat 1
3360 BIERBEEK

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Standaard € 10,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Geschiedenis & ErfgoedAvondcursusLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2BasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitafdelingDavidsfonds Bierbeek't Stichelke LovenjoelEupenMonschauOst Belgienoude spoorlijnTim PeinenVieille MontagneZinkmijn